Највећа опасност прети од повратника из Сирије, који ће се сви вратити оног тренутка када калифат буде апсолутно поражен под ударцем великих сила као што су Русија, САД, Иран, Турска, Курди…

Терористичка организација ДАЕШ упутила је отворену претњу земљама Западног Балкана. У најновијем издању магазина „Румијах“ за наш регион, терористи поручују да „нису заборавили балканско подручје и ратна страдања муслимана“, као и да су њихове претње превасходно усмерене према Србима и Хрватима. Подсећају на терористичке нападе широм света, и наглашавају да су они „опомена“ за будућа дешавања у региону.

Професор на Факултету политичких наука и стручњак за тероризам Драган Симеуновић у осврту на најновије претње за Спутњик каже да је у последње време опасност од тероризма на Балкану увећана, јер ДАЕШ губи битке и контролу над градовима у Сирији.

„Код њихових присталица јавља се увећани степен фрустрације, и то на свим просторима где их има, па и на овим просторима. Највећа опасност прети од повратника из Сирије, који ће се сви вратити оног тренутка када калифат буде апсолутно поражен под ударцем великих сила, као што су Русија, САД, Иран, Турска, Курди, као и све друге земље које сарађују како би ДАЕШ-у нанеле тај коначни, фатални ударац. Ово што сад гледамо у Великој Британији је управо демонстрација те јаке фрустрације. Тога ће бити и у другим државама Запада, што значи да ми на Балкану морамо да будемо јако опрезни и да не дозволимо терористички акт. То можемо да спречимо искључиво превенцијом, обавештајним радом безбедносних органа који морају за то да преузму одговорност, како бисмо били мирни“.

На питање да ли је Србија спремна да спречи терористички напад, Симеуновић одговара да смо за то „прилично способни“.

„За последњих неколико деценија, наша војска и политика су, нажалост, стекле огромно искуство у борби с терористима. Друге земље у Европи и окружењу тиме не могу да се похвале. Притом, ми доста интензивно сарађујемо и са суседима и са великим силама, и то веома помаже, а и нова законска мерила предвиђају строг надзор над лицима која се враћају из Сирије и Ирака. Поред тога, ту су и већ поменуте мере превенције које примењују органи безбедности, тако да је стање засад задовољавајуће“, каже Симеуновић за Спутњик.

С друге стране, Милош Шолаја, политички аналитичар из Бањалуке, каже да није изненађен новим претњама ДАЕШ-а. На питање да ли су оне још озбиљније ако се узме у обзир да су терористи пред поразом у Сирији и да ће морати да нађу нови простор деловања, он каже да терористи на Балкан долазе од 1992. године.

„Њих је у регион почела да доводи бошњачка страна, односно Армија БиХ Алије Изетбеговића. Непрекидно су ту присутни све ово време, и веома их је тешко контролисати. Као што и сами видите, нема терористичке акције у свету у коју није умешан неко ко је већ прошао рат у Босни и Херцеговини! Биће то велика опасност, али то у суштини није ништа ново — да је овај регион мета, знали бисмо и да се нису поново огласили. Тероризам је такав, непредвидив — никад не знате ко вам је противник, и то производи и озбиљне политичке последице“, каже Шолаја за Спутњик.

Пре две године, Србија и остале земље региона такође су навођене као могућа мета џихадиста. У јулу 2015. године у видео-снимку „Ми смо исламски хилафет“ као мете терориста означене су управо државе Западног Балкана.

Александра Станић за СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ;