Упркос војним неуспесима у Ираку и Сирији, џихадисти Исламске државе се реорганизују и усредсређују на нападе у иностранству, посебно у Европи, оцениле су УН.

Подсекретар УН за политичка питања Џефри Фелтман изјавио је да џихадисти пружају отпор у Мосулу и Раки, али реорганизују своју војну структуру, дајући већа овлашћења локалним вођама и фокусирајући се на нападе ван конфликтних зона.

Фелтман је навео примере напада у Белгији, Француској, Великој Британији, Русији, Шведској, Турској и Немачкој.

У говору у Савету безбедности УН, Фелтман је рекао да су се у последњих 16 месеци смањиле поруке исламиста на друштвеним мрежама, али да претња остаје јер њихове присталице делују ван Ирака и Сирије, и настављају да шире њихову пропаганду.

По његовим речима, Исламска држава може месечно да добија неколико десетина милиона долара од продаје нафте, изнуде новца, откупнине од отмица људи, шверца антиквитета и експлоатације других ресурса на територијама под својом контролом, као што је продаја фосфата.

«Док се број страних бораца регрутованих у Исламску државу такође смањује за последњих 16 месеци, «повратак и премештање тих бораца из области сукоба у друге регионе представља знатну претњу међународној безбедности», рекао је Фелтман.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;