У Србији се тренутно налази око 7000 миграната. Ситуација је стабилна, тврди државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

По његовим речима, ЕУ је спремна да издвоји четири милиона евра помоћи локалним самоуправама које су погођене мигрантском кризом. Од тога ће више од два милиона евра бити намењено побољшању здравствене заштите у тим општинама. Превасходни циљ је да се новац уложи у Завод за заштиту здравља и болницама које примају мигранте, изјавио је Иванишевић за РТС.

«Договорили смо се и да додатних милион евра буде намењено за проширење капацитета у Сјеници, Тутину, Димитровграду и Босилеграду», рекао је Иванишевић.

Он каже да су скоро сви мигранти у прихватним центрима и да их више нема по парковима у Суботици, Београду и другим градовима. Њима је апсолутно немогуће да илегално пређу мађарску границу.

Дакле, остају у Србији.

Већина миграната нема лична документа и не постоји никаква евиденција о томе ко су ти људи, да ли су припадали терористичким групацијама и шта су радили у земљи порекла пре доласка у Европу.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;