Терористи тзв. Исламске државе запретили су суровом одмаздом балканским народима и најавили свој повратак у овај део Европе. Исламисти поручују да нису заборавили Балкан и да ће на улицама Београда и других балканских градова ускоро «тећи крв неверника» којима ће на «сваком кораку бити откидане главе».

Бруталну претњу пренело је званично онлајн гласило исламских терориста «Румија» у својој балканској верзији. У тексту под називом «Балкан: Крв за непријатеље, мед за пријатеље», исламисти најављују да ће се жестоко осветити, посебно Србима и Хрватима, као и муслиманима који се не држе исламске вере. Истим чланком позивају се сви који истински верују у Алаха да се придруже џихаду, и по угледу на терористе из Западне Европе «режу вратове неверницима».

Како преноси сарајевски портал „Кликс“, у једном тексту Исламска држава поручује да није заборавила подручје Балкана, већ да су само преокупирани. У отвореној претњи наглашавају да „нису заборавили ратна страдања муслимана“, те су претње усмерене на Србе и Хрвате.

«О, Срби, кафири (неверници), нисмо вас заборавили. Нисмо заборавили ваше убијање муслимана у Босни и на Косову. Нисмо заборавили злостављање наше браће и силовање наших сестара, као ни уништавање наших месџида и наших кућа. Нисмо заборавили оно што сте урадили у Сребреници и другим местима. Ми са вама имамо веома дуг нерешен рачун, који ћете, уз Алахову дозволу, платити својом крвљу», запретили су екстремисти Исламске државе.

У претећем тексту наводи се и да ће уз крвопролиће балканским градовима ускоро ходати војници калифата, а да ће народи ових простора послушно и понизно њима плаћати џизју, односно харач. Исламисти подсећају на терористичке нападе широм света, наглашавајући да би то требало да буде опомена целом свету. Аутор претњи не штеди ни Хрвате, које оптужује за злочине према муслиманима деведесетих.

«Нисмо заборавили ваше убијање, злостављање, силовање, проливање крви и паљење кућа по Босни», наведено је на рачун Хрватске.

Претња Србији и државама региона није прва која стиже из кругова џихадиста Исламске државе, али по жестини и бруталности превазилази претходне прогласе терориста. То је упалило аларм у безбедносним структурама Србије, Хрватске и БиХ, које проверавају да ли су претње основане или је реч само о уобичајеној пропаганди џихадиста.

Екстремисти подсећају на терористичке нападе широм света, наглашавајући да би то требало да буде опомена.

Они исказују отворену претњу свим земљама Балкана, поручујући да се „враћају“ и да су до сада били преокупирани на неким другим подручјима.

„А знате ли за Француску и Њемачку, те земље су захватили пламенови нашег рата и Британију која је мислила да живи у сигурности и заштити, забили смо њену главу у земљу и сломили њен врат. Све ове земље су се охолиле и хвалисале, па је једну по једну захватио наш ударац, па су остале понижене“, наводи се између осталог у новој пријетњи ИД.

Подсетимо, пре две године Србија, али и остале балканске земље често су навођени као могућа мета џихадиста. У јулу 2015. године у видео снимку „Ми смо исламски хилафет – касида“ као почетна мета исламских терориста означена је Србија, а за њом слиједе и остале земље Балкана.

Пре тога Исламска држава је објавила пропагандни снимак којим пријети балканским земљама и позива муслимане са Балкана да јој се придруже или покрену нападе на Балкану.

Вечерње новости / Агенције

Тагови: ; ;