Грађански рат у Сирији је фактички заустављен, каже начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској, додајући да се ситуација у тој земљи побољшала након потписивања меморандума о формирању зона деескалације у Астани у Казахстану.

„То је омогућило да започне обнова насеља разорених ратом у којима више нема терориста. Становништво се враћа у ослобођене градове. Обнављају се енергетска инфраструктура, саобраћајнице и приватна имања. Канали за наводњавање се пуне водом. На пример, на северу провинције Дамаск се нормалном животу вратило преко 2600 бивших терориста који су затражили и добили амнестију “, каже Рудској, додајући да је завршена и операција извођења око 7000 припадника побуњеничких формација из града Хомса.

По његовом мишљењу, дејства међународне коалиције, на чијем су челу САД, сметају сиријској војсци да до краја разбије терористичке групе.

„Коалиција је за свој циљ прогласила борбу са међународним тероризмом, а бомбардује сиријску армију и пропушта припаднике «исламске државе» опкољене око Палмире и Деир-ез-Зора да се извлаче из обруча. Коалиција којом руководе САД пропушта и терористе који напуштају Раку уместо да их ликвидира“, закључује генерал.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;