Филипинска војска је потврдила да америчке специјалне снаге пружају техничку подршку локалним трупама да би се окончала опсада Марава Ситија. Овај град држе екстремисти повезани са «исламском државом», рекао је портпарол амбасаде САД за Ројтерс.

Тренутно војска проверава информације да су двојица браће, који предводе исламистичке организације, убијена у борби за контролу над Марава Ситијем на југу Филипина, преноси Ројтерс.

«Још увек чекамо потврду информације», рекао је портпарол војске Филипина потпуковник Џо-Ар Херера на конференцији за медије.

Ангажовање специјалаца САД је уследило након вишемесечних затегнутих веза две земље због непријатељства филипинског Председника Родрига Дутертеа према Вашингтону.

«На захтев Владе Филипина, америчке снаге за специјалне операције помажу оружаним снагама Филипина у актуелним операцијама у Марави и тиме пружају помоћ командантима оружаних снага Филипина на терену у борби против исламистичких организација Мауте и Абу Сајаф. Из безбедносних разлога, не можемо да разговарамо о специфичним техничким детаљима подршке САД актуелним операцијама оружаних снага Филипина», рекао је портпарол америчке амбасаде у Манили.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;