Учесник Мајдана Владимир Венчак, родом из Љвова је добио шест рана током нереда 20 фебруара 2014 године. Он је рекао да су пуцњи дошли из правца хотела «Украјина».

Он је сведочио 6 јуна на судском рочишту о случају «Беркут» у Окружном суду Свјатошинског региона у Кијеву, јавља агенција «Украјинске Новости». Према његовим речима, једну рану је задобио с леђа. Тај метак је пробио десно плућно крило. Преостала три метка је примио у руку и у ногу. Венчак је такође рекао да је видео много полицајаца који су пуцали по улици из пиштоља.

Он је, после повреда, отишао до зграде хотела «Украјина», где се налазио главни медицински центар демонстраната.

«Прво сам рањен у леђа. Али, нису ме ранили полицајци. Главна опасност је долазила из правца хотела «Украјина». Отишао сам до групе мајдановаца који су били у првим редовима. Видели смо на прозорима и на балконима хотела «Украјина» организаторе. Неколико људи се видело јер су прозори били отворени. Тамо је било неколико људи и гађали су нас са те стране. Чак и на видеу се види да су меци долазили из правца хотела «Украјина».

Поред исказа о пуцњави из хотела «Украјина», који се помиње у Ванчаковом сведочењу, он је суду рекао да је видео наоружане људе на крову конзерваторијума. Тамо су, по његовим речима, могли бити само полицајци јер цивилима није било дозвољено да носе оружје.

«Тако ја мислим. Ко би други могао да има оружје?», рекао је Венчак.

Сведок је напоменуо да је непосредно пре пуцњаве, док је био на Мајдану, видео у маси људи пет или шест задржаних активиста беркутоваца. Према његовим речима, у том моменту полиција није желела конфронтацију.

«Пре него што су изнели рањене, на Мајдану су привели рецимо око 5-6 припадника Беркута. Видео сам да су људи потпуно деморалисани. Чини ми се да су сачекали само један дан, до те трагедије не би ни дошло. Изгледало је да су полицајци били спремни, мислим, да дигну руке од свега и да оду кући», изнео је своје утиске сведок Венчак.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;