Јуче је у Београду завршен дводневни скуп књижевника из земље и света „Београдски контрапункт» усвајањем „Београдске изјаве» о улози културе у савременом свету као моста који спаја народе и појединце. Скуп је организовало Министарство културе и редитељ Емир Кустурица.

„Култура је израз запитаности и одговорности. Култура је свест да свет не почиње од јуче, нити ће трајати само за нашег трајања. Култура од разлика прави богатство контрапункта а не метеж сукоба», пише у «Београдској изјави».

На скупу су учествовали писци Петер Ханке, Ју Хуа, Захар Прилепин, Милован Данојлић и Емир Кустурица, као и Министар културе Србије Владан Вукосављевић. Они су се у завршној речи сложили да култура треба да буде музика изнад ратова и звецкања оружја.

Један од најзначајнијих књижевних стваралаца Кине из постмаоистичке авангарде Ју Хуа је рекао новинарима да га култура подсећа на хор у коме сви певају исту песму у различитим тоналитетима и оркестар који их прати на разним инструментима, а све се склапа у хармонију.

Министар Вукосављевић је рекао да су дводневни разговори током „Београдског контрапункта» у престоници културе овог дела Европе створили добру платформу за даље сусрете и нови Контрапункт који би требало да се организује следеће године.

„За културу се треба борити у свим њеним изазовима», рекао је Вукосављевић.

У заједничкој „Београдској изјави», која је на крају скупа подељена новинарима, је дато упозорење да глобални неуротични и површни стил живота, који се намеће као једини могућ и једини прихватљив, претвара античку или просветитељску визију потпуног човека у једнодимензионално биће, а људску заједницу у био-масу, погодну за брзу менталну обраду и прераду.

„Светска индустрија забаве и антикултуре је упослена у описаном смеру и настоји да потпуно превлада и завлада», пише у «Београдској изјави», уз упозорење да култура зна да истина нема само једну страну.

„Култура не осуђује, нарочито не срачунато и наслепо, него настоји да разуме», наводи се у изјави у којој је оцењено да је скуп у граду нобеловца Иве Андрића, на старој, симболичној граници светова, на месту честих судара, али и културних укрштаја, испунио очекивања у тежњи да разговор буде садржајна размена и прожимање.

„Разарања су и физичка и духовна, а носиоци моћи своје интересе потурају као неупитне вредности», пише у Изјави, а преноси Бета.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;