Странка француског председника Емануела Макрона «Република у покрету» победила је у првом кругу парламентарних избора у Француској.

 

 

 

Покрет француског председника Емануела Макрона «Република у покрету» победио је у првом кругу парламентарних избора – на основу 94 одсто пребројаних гласова на путу је да освоји чак више од 400 места од 577 у француској скупштини.

Француски премијер, који се огласио у име Макроновог Покрета, рекао је синоћ да прелиминарни резултати после првог круга парламентарних избора, указују да је странка «Република у покрету» председника Емануела Макрона освојила највише гласова. То је, како је рекао, знак подршке Француза Макроновим првим корацима како на светској сцени, тако и код куће.

Странка француског председника Емануела Макрона и њени савезници освојили су највише гласова у првом кругу парламентарних избора у тој земљи, показују делимични званични резултати које је објавило Министарство унутрашњих послова те земље.

Како је објавило то министарство после затварања бирачких места, Макронова «Република у покрету» и њени савезници на путу су да освоје више од 30 одсто гласова, преноси Ројтерс.

Конзервативни Републиканци освојили су 16 одсто гласова. Крајње десничарска партија Национални фронт 14 а крање левичарска партија Жан-Лик Мелашона 10. Социјалисти су освојили само седам процената.

Број Француза који нису изашли на изборе је висок – 51,4 одсто. Неки лидери партија нису крили разочарање.

«Ове изборе одликује изузетно ниска излазност, која је забрињавајућа. Ови парламентарни избори, после избора француског председника Емануела Макрона нису показали одушевљење француског народа, већ то да су више него икада незаинтересовано за политику», истакла је лидерка Националног фронта Марин ле Пен.

Ле Пенова је затражила од «патриотских» гласача да следеће недеље, 18. јуна масовно изађу на биралишта у другом кругу.

Макронова странка на путу је да освоји апсолутну већину у парламенту. Према резултатима две анкете, Макронова «Република у покрету» заједно са својим савезником «Модем» на путу је да освоји више од 400 места од 577 у француској скупштини.

Меркел: Велики успех Макронове странке

Немачка канцеларка Ангела Меркел честитала је Емануелу Макрону на «великом успеху» његове странке, пренео је Танјуг.

«Канцеларка Меркел: Моје искрене честитке Емануелу Макрону на великом успеху његове странке у првом кругу. Глас за реформе», написао је на Твитеру портпарол Меркелове Штефен Зајберт.

«Драги суграђани, Француска се вратила. За протеклих месец дана, председник Републике је знао како да задобије поверење, вољу и храброст, како у Француској тако и на међународној сцени. Што се тиче владе, њен састав показује радикално нов начин састављања који је решен да служи Француској и да испуни очекивања свих Француза. Следеће недеље, 18. јуна, Народна скупштина добиће ново лице наше Републике», рекао је премијер Француске Едуард Филип.

РТС

Тагови: ; ;