Још један Апелациони суд потврдио блокаду Трампове забране

Још један федерални амерички Апелациони суд потврдио је одлуку о блокади ревидиране забране уласка у САД коју је Доналд Трамп увео за држављане седам земаља са претежно муслиманским становништвом

Још један федерални амерички Апелациони суд потврдио је одлуку о блокади ревидиране забране уласка у САД коју је амерички председник Доналд Трамп увео за држављане седам земаља са претежно муслиманским становништвом.

Одлука коју је данас једногласно донело трочлано судско веће Деветог обласног америчког апелационог суда задала је америчкој администрацији још један правни ударац, у тренутку када Врховни суд одвојено разматра исти случај, преноси АП.

Судије су данашњу одлуку образложиле тиме да је председник прекршио амерички имиграциони закон правећи дискриминацију међу људима на основу њихове националности, као и тиме да Трамп није доказао да би њихов улазак у земљу нашкодио америчким интересима.

Суд данас није одлучио о питању да ли је забраном уласка у САД за држављане појединих земаља прекршена одредба Устава којом се влади забрањује да званично показује наклоност или ненаклоност према некој вероисповести.

Четврти амерички обласни апелациони суд у Вирџинији такође је, 25. маја, донео одлуку против забране уласка коју је увео Трамп.

Америчка администрација се на одлуку тог суда жалила Врховном суду, напомиње америчка агенција.

НОВОСТИ

Коментари: