Више од 5 хиљада војника и официра из девет земаља Североатлантског пакта учествује у војним маневрима под називом «Железни вук 2017» које почињу данас, саопштило је Министарство одбране ове Балтичке републике.

«У вежбама које се одржавају у јужном, источном и северном делу земље учествује око 5,3 хиљаде војника из Белгије, Велике Британије, САД, Немачке, Португалије, Холандије, Норвешке, Пољске и Луксембурга»- саопштило је Министарство.

Основни задатак маневара је да се испроба спремност јединице Немачког батаљона НАТО-а распоређеног у Литванији за испуњење постављених задатака, као и координација сарадње са летонским оружаним снагама.

«Пред пешадијске јединице литванске војске «Жељезни вук» поставиће задатке извођења одбрамбених и офанзивних операција у насељеним подручјима у координацији са тактичким групама савезничких батаљона»- наводи Министарство.

У саопштењу се наводи да ће овог пута војна техника бити постављена не само на полигонима него и у цивилним квартовима. Последњих неколико година Литванија редовно одржава војне вежбе у градским условима. У мају су ове вржбе одржане у градским центрима Маријампол и Вилкавишкис, а такође и на територији лучког града Клајпеда.

Тагови: ;