(ВИДЕО) Прекинута пројекција шиптарског филма у ком се Срби приказују као злочинци

Чланови Српског сабора Заветници прекинули су пројекција филма “Косово… Наздравље! Gëzuar!” у Новом Саду, а чији је циљ, према тврдњама Заветника, отворена промоција терористичке ОВК и независног Косова.

(ВИДЕО) Прекинута пројекција шиптарског филма у ком се Срби приказују као злочинци

Чланови Заветника су ушли у медија центар где је филм приказиван и искључили пројектор. Они су носили слике српских жртава са Косова и Метохије као и слике њихових убица Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, а једна њихова чланица је искључила филм.

– Пројекција поменутог филма коју су организовале прозападне НВО попут фондације БИРН Косово, Независног друштва новинара Војводине, форума ЗФД Београд као и америчке испоставе ЦИА за Балкан, тевелизије Н1, део пројекта “Стварни људи – стварна решења” који има за циљ промовисање добросуседских односа између тзв. Косова и Србије. Финансијску подршку овом пројекту пружа Делегација Европске уније у Србији. Указујемо на чињеницу да се у самом садржају филма српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу. На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве – реко је председник новосадског одбора Заветника Слободан Јовић.

(ВИДЕО) Прекинута пројекција шиптарског филма у ком се Срби приказују као злочинци

Он је навео да се филм наводно бави тематиком међуљудских односа Срба и Албанаца пренебрегава чињеницу да су Срби на Косову и Метохији већ годинама грађани трећег реда и жртве политике терора и уцена коју над њима спроводе сецесионисти у Приштини.

-Сматрамо да је недопустиво да се у оквиру филма промовише некаква историја “самосталног Косова”, а албански народ приказује као аутохтон на овом простору јер је познато да су Косово и Метохија вековна српска територија, а да Албанци до 1912. године нису уопште имали заокружен национални ентитет на простору Балкана – рекао је он.

(ВИДЕО) Прекинута пројекција шиптарског филма у ком се Срби приказују као злочинци

Акција Заветника посебно је изнервирала председника ЛСВ Ненада Чанка који је псовао мајку људима који су протествовали и вриштао на њих.

Занимљиво је да је филм првобитно требао да буде приказан у биоскопу „Арена“, али су организатори због безбедности изместили у медија центар, али то није омело Заветнике.

Подсећамо, Заветницу су предходно прекинули фестивал „Мердита“ у Београду.

ПРАВДА

Коментари: