Активна фаза војних вежби „Словенско братство 2017“ на којим учествују падобранске јединице Русије, снаге за специјалне операције Белорусије и специјалне бригаде Србије почела је у недељу на белоруском полигону Брестски.

У складу са планом војних маневара, војници овиј трију земаља почели су да извршавају противтерористичке задатке у саставу заједничке јединице у оквиру мировне операције за подршку мира у условној држави под мандатом УН, саопштио је заменик руководиоца вежби са руске стране, пуковник Алексеј Згибњев.

«Данас је почела прва активна фаза маневара — припрема мултинационалног батаљона тактичке групе руских, белоруских и српских јединица да изврше против-терористичке и напредовање према одређеном подручју са превазилажењем водених препрека и десантом» — рекао је Сгибнев.

Према његовим речима, у поподневним сатима и током ноћи 13. јуна, јединице мултинационалне батаљонске тактичке групе треба да изврше задатак преузимања и задржавања контроле над облашћу одговорности за извршавање у њему противтерористичких мера уз помоћ хеликоптерског тима за извиђање и напад. „Укупно ће се овај дан одржати десетак тактичких вежби“, истакао је Згибњев.

Заједничке антитерористичке војне вежбе Србије, Русије и Белорусије под називом „Словенско братство 2017“, одржавају се у близини белоруског града Бреста, од 6. до 15. јуна.

«Током прве активне фазе вежбе «Словенско братство 2017″ оклопна колона од 50 борбених возила тактичке групе прешла је водене препреке и извршила нападе на диверзантске групе, ушла у предвиђени простор за осигуравање и припрему локације десанта главних снага», рекао је новинарима у понедељак заменик шефа вежби са руске стране, пуковника Алексеј Згибњев.

Прва фаза маневара «Словенска братство — 2017» — формирање и мултинационалног батаљона и оперативне групе одржала се у месту Брест од 6. до 11. јуна.

Друга активна фаза маневара — извршење задатака у борби против тероризма мултинационалне групе одржаће се од 12. до 14. јуна.

У вежбу је укључено више од хиљаду војника из Русије Белорусије и Србије, као и више од 150 јединица руске и белоруске борбене технике и опреме. Српска војска бесплатно користи белорускуо оружје, опрему и муницију.

ВОСТОК

Тагови: ; ; ; ; ;