Заев са Могеринијевом и Ханом у Бриселу

Висока представница ЕУ Федерика Могерини и македонски премијер Зоран Заев сагласили су се током састанка у Бриселу о важности јединства и помирења у Македонији и потреби да се крене даље од политичких и међуетничких тензија, саопштено је из канцеларије високе представнице.

Како се наводи, Могеринијева у Бриселу састала са Зораном Заевом, у чијој су пратњи била и два потпредседника владе Радмила Шекеринска и Бујар Османи и министар спољних послова Никола Димитров.

Заев са Могеринијевом и Ханом у Бриселу

Могеринијева је честитала Заеву на недавном успеху на изборима и успешном формирању нове владе и са њим разменила ставове о томе какве кораке земља планира у наредном периоду.

Они су се сложили о значају јединства и помирења.

„Конструктивна и инклузивна сарадња између владе и опозиције биће кључ за спровођење споразума из Пржина и хитних реформских приоритета у решавању билатералних питања и јачању међуетничких односа“, наводи се у саопштењу.

Висока представница за спољне послове и безбедносну политику подвукла је посвећеност ЕУ пружању јаке подршке и заједничком раду са Бившом Југословенском Републиком Македонијом (привремени назив Македоније), да би се земља вратила назад на пут европских интеграција, закључује се у саопштењу.

Заев је разговарао у Бриселу и са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом. Хан је у изјави новинарима после разговора с Заевом када је и дао оцене свог недавног пута у региону, рекао да је ЕУ решена да у чланство прими земље Западног Балкана.

Говорећи о Македонији, Хан је нагласио да је Македонија коначно превазишла кризу и да се сада разговара о хитним и нужним реформама на путу ка ЕУ.

Хан је поручио да ће ЕУ учинити све да се питање имена Македоније реши како би могли да почну преговори „под условом да Скопље учини нужни напредак“.

БЕТА/РТС

Коментари: