Новинари из неколико западних медија ставили су себе у незгодну ситуацију  када су барикаде постављене као део кулиса  фестивала Време и Епоха које се одржава у Твверској улици у Москви, представили као барикаде против демонстраната!

Под притиском јавности, неки од њих су се извинили због грешке, а неку су остали при својој тврдњи, напоменувши да су објашњење за кулисе само верзија за јавност, а да оне уствари служе за  заустављање демонстранта.

Наиме, репортери неколико западних публикације  су повезали одржавање опозиционих протеста у Москви са «барикадама» на фестивалу «Време и епоха», без обзира што је чак и малом детету јасно да се ради о сценографији из Другог светског рата.

Западне новинаре је у заблуду довео главни уредник радио станице «Ехо Москве» Алексеј Венедиктов, који је поставио фотографију кулиса фестивала  на друштвеној мрежи Твитер.

Његов твит је одмах објавио новинар Фајненшал Тајмса Нил Бакли уз коментар:

«Већина земаља користи противтенковске препреке против окупатора. Москва их користи против сопственог народа», написао је Бакли

На вест о барикадама у центру Москве се убрзо «упецао» и шеф бироа Њујорк Тајмса у Москви Нил Макфаркуар, који је објавио:

«Барикаде, постављене на главном булевару у центру Москве- Црвеном тргу, да би зауставиле противнике Кремља»?

Након реакције јавности и изложености својих твитова  подсмешљивим коментарима, Бакли и Макфаркуар су  увидели своју грешку и обрисали постове, а такође су морали да се извине због непажње.

«Обрисао сам твит када сам схватио да су противтенковске баријере, уствари део историјске реконструкције», написао је Бакли.

Међутим Макфаркуар је остао при некој својој теорији завере.

«Званично, вреће са песком и противтенковске препреке су део историјске реконструкције која се одвија на тргу, али су такође успешно спречиле демонстранте»!?

Слична грешку је направио аналитичар компаније IHS Markit са седиштем у Лондону Алек Кокшаров, који је објавио да је вреће са песком у центру Москве полиција поставила «јер очекује да демонстрације буду насилне».

Међутим, било је и западних новинара, попут дописника ББС Њуза Стив Росенберг, који је барикаде видео у правом светлу

«Центар Москве. Ове вреће с песком нису никаква заштита Кремља од  демонстраната. Ово је  историјска реконструкција «, написао је Росенберг.

Такође, новинарка Тајмса Кети Дејвис, је прокоментарисала хистерију западних медија у вези «барикада»

«Гледам на Твитеру озбиљну хистерију у вези џакова наслаганим у близини Кремља уочи данашњих протеста. Момци, џакови су за историјску реконструкцију, » написала је она.

детаљ са фестивала «Време и епоха»

Бујна машта западних медија је постала предмет спрдње међу новинарима на друштвеним мрежама, тако да је дописник РТ Мурат Газдијев, објавио фотографију  дела сценографије са фестивала уз коментар:

«Кладим се у 50$ да ће до  крај дана ЦНН и Вашингтон Пост представити овог типа као опозиционог активисту кога малтретирају руске власти»

Извор РТ/Твиттер

Приредила Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ;