Председница Хрватске је изјавила да ће долазак америчког председника Доналда Трампа почетком јула у Варшави, искористити за разговор о западном Балкану.

Колинда Грабар-Китаровић сматра да је важно да САД «врате фокус» на западни Балкан.

«Мислим да САД треба да врате фокус на простор југоистока Европе, јер не смемо да занемаримо трендове који се развијају и не смемо допустити да се отворена питања развију у проблеме, нестабилности или ишта слично што смо преживели 1990-тих», рекла је Грабар-Китаровић после сасатака с председником Пољске Анџејом Дудом који је у службеној посети Хрватској.

Она је оценила да је «улога САД и даље једна од кључних у стабилизацији простора Југоисточне Европе».

Председници Пољске и Хрватске су рекли да очекују да ће Трампов долазак на самит «Иницијативе три мора» (Јадран-Балтик-Црно море) 6. јула у Варшави потврдити стратешко партнерство САД и ЕУ, и ојачати привредну сарадњу САД и држава окупљених у тој иницијативи.

Пољски председник је оценио да је то изузетно важан догађај који «јасно показује димензију политике коју желе да реализују Трамп и његова админстрација». Дуда је рекао да је Трампов долазак на самит «заједнички успех» њега и хрватске председнице.

 

БЕТА

Тагови: ; ;