Британска премијерка Тереза Меј борави данас у посети Паризу, у тренутку када је ситуација у редовима њене партије нестабилнија него икада, а француски лист «Либерасион» подсећа да је некадашња конзервативна премијерка Маргарет Тачер посетила француску престоницу 1990. године – баш уочи свог пада.

Тачерова, која је била творац веома оштре антисоцијалне политике, 19. новембра 1990. године боравила је у Паризу где је учествовала на Конференцији о безбедности и сарадњи у Европи, а за то време је у Британији њена странка организовала изборе за новог лидера, наводи париски дневник.

Премијерка Тачер је била кандидат за реизбор, али је њен противник Мајкл Хезелтин освојио више гласова од ње, што је довело до другог круга гласања.

По повратку у земљу, Тачерова је констатовала да неће успети да однесе победу у другом кругу и да задржи подршку својих министара, па је одлучила да поднесе оставку на функције у Конзервативној странци и у влади, оставивши место премијера празним после 11 и по година на власти.

Садашња премијерка Тереза Меј, такође из редова Конзервативне странке, данас ће се у Паризу састати са француским председником Емануелом Макроном, а потом присуствовати пријатељској утакмици између Француске и Британије на Стадиону Француске.

Мејова тврди да остаје на власти упркос позивима да поднесе оставку након лоших резултата њене Конзервативне странке на недавно одржаним парламентарним изборима у Британији.

Конзервативци су у четвртак освојили највише места у парламенту, али су изгубили већину и мораће да се ослоне на мању партију како би формирали владу.

Неименовани посланик је рекао да се Мејова јуче, на састанку с конзервативним посланицима, више пута извинила што су неке њихове колеге изгубиле своја места у парламенту на изборима.

«Довела сам нас у ову неприлику, али ћу вас из неприлике и извући», обећала је Мејова својим посланицима, пренео је Ројтерс.

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ; ; ;