Руски председник Владимир Путин је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну за документарну серију чији је први део бити ноћас емитован на телевизији „Шоутајм“, назвао распад СССР-а катастрофом XX века.

 „Често сам чуо критике на свој рачун да ми је жао због распада Совјетског Савеза. Прво и најважније, јесте чињеница да се након распада Совјетског Савеза 25 милиона руских држављана за једну ноћ нашло у иностранству и то је заиста једна од највећих катастрофа XX века“, истакао је он.

Руски председник је истакао је да држављани СССР живели у јединственој држави, имали су породичне везе, посао, стан, били су равноправни, али су се у тренутку нашли у иностранству.

 „У земљи су се прво појавили знаци, а затим и грађански рат широких размера. И, наравно, ја сам све то врло добро видео, поготово када сам постао директор Федералне службе безбедности“, додао је Путин.

Према његовим речима, генерални секретар ЦК КПСС Михаил Горбачов и његово окружење „нису схватали које су промене потребне и како да се остваре“.

„Његова заслуга је да је (Горбачов) осетио потребу за променом, то је тачно, и да је покушао да промени сâм систем, али проблем је у томе да је он сâм био лош“, нагласио је Путин.

Према његовим речима, нико није знао шта да уради да би се променила ситуација у земљи и зато су тадашњи лидери „и довели до распада земље“.

Извор Спутник

 

Тагови: ; ;