Расправа о нацртима резолуција о Србији и Косову и Метохији, који су прошли два читања у Одбору за спољне послове ЕП, почеће данас у Европском парламенту.

Расправа је већ два пута одлагана, а гласање о тим резолуцијама најављена је за среду.

Први пут расправа о резолуцијама је одложена због председничких избора у Србији, који су одржани 2. априла, а други пут због Приштине, односно ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији, који су одржани јуче.

Резолуција о Србији, коју би Европски парламент требало да усвоји у среду, указује на напредак који је земља постигла у области економских реформи, сарадње у региону и преговора о чластву у ЕУ.

 

Иначе, Резолуцијом се од Србије тражи веће залагање у областима борбе против корупције, промоције независног судства, заштите слободе медија и мањинских прва као и наставак нормализације односа са Косовом.

У текст Резолуције о Србији о коме ће посланици Европског праламета гласати у среду наводи се да је у Србији у 2016. години примећен напредак у области реформе правосуђа, али и наглашава да «независно судство још није осигурано у пракси».

Истовремено се изражава забринутост због недостатка напретка Србије у борби против корупције, позива на примену националне стратегије у овој области, као и усвајање закона о Агенцији за борбу против корупције. Европски парламент поздравља и напредак који је Србија остварила у области борбе против организованог криминала, али се од власти у земљи посебно тражи «брзо расветљавање случаја Савамала».

 

Такође и у овогодишњој резолуцији ЕП тражи од Србије да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ, укључујучи и односе са Русијом. Нацртом резолуције о Косову и Метохији, које се одвојено разматра, од Приштине се тражи формирање Заједнице српских општина.

Кад је о извештају о Србији реч, констатује се да је Србија «учинила важне кораке ка нормализацији односа са Косовом, што је кључни предуслов за укупни напредак преговора».

Б92

Тагови: ; ; ;