Још од обнове независности Црногорци настављају да ломе копља око државних симбола. Песма «Ој, јунаштва свијетла зоро» преименована је у «Ој, свијетла мајска зоро»

Фарса око подизања погрешне црногорске заставе испред седишта НАТО у Бриселу, пред очима актуелних и бивших државника Црне Горе (који то нису приметили) поново је отворила питање (не)поштовања закона о државним симболима, који, ево, не поштују ни они који су га креирали. Примиче се 13. јул, Дан државности, једанаести од референдума 2006, када је Црна Гора вратила своју сувереност, а поделе око државних симбола не престају.

Шта у пракси значи «непоштовање симбола»? Да ли оно што се, на пример, сваке недеље може видети испред сала за венчања у црногорским градовима, где једни сватови носе црногорску званичну а други српску тробојку? И капе су се помешале. Оне старе са четири «С» још важе за пола Црне Горе, док су други после референдума «утиснули» важећи грб.

— Дешавало се, на пример, да се приликом свечаности у Котору, на катедрали Светог Трифуна истакне застава државе Хрватске. Режимски медији нису томе поклонили никакву пажњу, за разлику од критике, или боље рећи хистерије, када неко случајно истакне не само заставу Републике Србије него и тробојку која је била званична застава Црне Горе — каже, за «Новости», Јован Маркуш, публициста и финкционер Народне странке.

Наш саговорник сматра да постојећи државни симболи нису утемељени у традицији православног народа у Црној Гори.

— Они представљају неуко и дрско фалсификовање симбола са којима су се наши преци поносили. Код грба су белог орла из кнежевине и краљевине Црне Горе једноставно офарбали у жуто, само да би се разликовао од сличног који постоји на грбу Србије. Уместо државне заставе из тог периода, усвојили су војну или ратну заставу, као да је ратно стање, или као да је војна хунта на власти. И то је урађено само да би се она разликовала од државне тробојке Србије, која има исти распоред боја као и државна застава из времена кнежевине и краљевине Црне Горе — подсећа Маркуш.

Пре 13 година тадашња власт ДПС усвојила је државну химну «Ој, свијетла мајска зоро», која је посвађала Црногорце због две спорне строфе. Чак је и председник Филип Вујановић изнео свој став сматрајући да би скраћивање химне могло помирити Црну Гору.

— Та химна је чист фалсификат изворне народне песме «Ој, јунаштва свијетла зоро», из 1884. године, која је преименована у «Ој, свијетла мајска зоро», ваљда у славу мајског референдума 2006. године. Текст актуелне химне је дело усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића — истиче Маркуш. — Усвајање химне представља скандал из више разлога. Већина у Скупштини може усвојити ако хоће и химну Анте Павелића, али то не значи да се народ може натерати да на њу устаје.

СПОРНИ СТИХОВИ

На већ постојеће стихове песме «Ој, свијетла мајска зоро» додате су две строфе Секуле Дрљевића које, руку на срце, мало ко зна да отпева на званичним манифестацијама: «Док ловћенској нашој мисли, наша слога даје крила, биће горда, биће славна, домовина наша мила. Ријека ће наших вала, ускачући у два мора глас носити океану, да је вјечна Црна Гора.»

НОВОСТИ

Тагови: ; ;