На дводневној конференцији у Сарајеву, заменик министра безбедности БиХ потврдио. Џевад Галијашевић каже да у насељима широм Федерације вехабије примају паре свакодневно

У протеклих неколико година у Босну и Херцеговину, путем куповине некретнина, ушао је новац сумњивог порекла, изјавио је заменик министра безбедности БиХ Мијо Крешић новинарима у Сарајеву, на конференцији под називом «Индикатори ризика у вези са финансирањем тероризма».

Крешић каже да је реч о значајном броју трансакција, односно новцу сумњивог порекла у готовини, који је накнадно регистрован кроз одређени финансијски систем, не наводећи о којем износу је реч. Он је истакао да је у БиХ добродошао сваки капитал који је «чист» и који ће унапредити земљу у позитивном смеру.

— Треба нам додатног знања и искуства, с обзиром на нове начине и моделе које користе лица која желе да финансирају терористичке активности и садржаје, јер они користе нове технологије и системе и производе уведене у системе плаћања и размене новца — рекао је Крешић.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за «Новости» да је у БиХ, а посебно у Федерацију БиХ, стигло на стотине милиона марака «прљавог» новца који се користи за финансирање вехабија, али и изградњу њихових насеља и зграда око Сарајева, где ће се тај новац касније «опрати» даљом продајом станова на тржишту.

— У БиХ никада није спроведена велика акција у којој би се јасно утврдило ко то пере новац из Саудијске Арабије и ко то финансира вехабије у БиХ. Па, на листи Савета безбедности УН имате седам организација из Босне које су окарактерисане да финансирају тероризам. О овом проблему се ћути — каже Галијашевић.

Он додаје да су и поједине банке по Федерацији БиХ на чудан начин приватизоване и данас иза тих банака стоји Саудијска Арабија и друге арапске земље које преко њих финансирају вехабије у БиХ.

— На подручју Федерације БиХ имате 64 вехабијска насеља. Ти људи добијају новац сваког месеца. Поред тога финансира се и њихов пут на страна ратишта. Плаћају им се и авионске карте, даје се и новац њиховим породицама кад неко из куће оде на сиријско ратиште. Таква насеља не постоје нигде другде, него у Федерацији. То су кампови за обуку, али и регрутни центри за одлазак на друга ратишта. То су у ствари тачке прања «прљавог» новца за финансирање тероризма на глобалном нивоу. У тим насељима нико ништа не ради, а сви живе добро. Питам се, одакле им новац? Ово нису тајне већ чињенице, али у БиХ нема праве реакције безбедњака. Нико још није поставио питање финансирања ових заједница, чак ни у смислу обичне кривичне пријаве. Нико није покушао да спречи њихову обуку. Фрапантно је да се институције на нивоу БиХ не боре против тога — наводи Галијашевић.

Он тврди да вехабијских насеља засада нема у Републици Српској, али постоје потенцијална жаришта, поготово у местима са већинским бошњачким становништвом, где доминирају повратници и избеглице.

НЕУСКЛАЂЕНИ СТАВОВИ

Крешић је изјавио да постоје неусклађености ставова «са стране» и оних из БиХ и додао да је неопходно да се информације размене и ускладе. Он наводи да је БиХ добила препоруке Организације за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ) шта мора да унапреди у различитим сегментима, а једна од њих односила се на невладине организације. Истиче да постоји застој у спровођењу тих препорука и да БиХ није успела да примени акциони план који је усвојио Савет министара БиХ.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ; ;