Србија је формирала интернационални правни тим за припремање тужбе против НАТО због нелегалне употребе муниције са осиромашеним уранијумом током тромесечног бомбардовања Југославије пре 18 година.

Адвокати и доктори из Европске Уније, Русије, Кине, Индије, Британије, Турске и Србије спремају тужбу у напору да туже 19 земаља које су биле део тог савеза током бомбардовања Југославије 1999.

НАТО је покренуо серију ваздушних напада против тадашње Савезне Републике Југославије у марту 1999, током рата на «Косову». Ваздушни напади, који нису имали одобрење Уједињених Нација, однели су животе стотина цивила.

Савез је покренуо војну кампању против тадашњег југословенског председника Слободана Милошевића који је одбио мировни предлог да заустави кризу око косовских Албанаца који су тражили независност.

После 18 година, бомбардовање наставља да узима животе цивила због катастрофалних последица наводне употребе уранијума.

«У НАТО бомбардовању Србије 1999. године, употребљено је између 10 и 15 тона осиромашеног уранијума, који је узроковао велику еколошку катастрофу», рекао је Срђан Алексић, српски адвокат који води правни тим. «У Србији, 33.000 људи је оболи сваке године због тога. То је једно дете сваког дана.»

Адвокат је рекао да тадашње чланице НАТО-а, уључујући САД, Британију, Турску, Француску и Немачку, морају да плате компензацију «за економску и неекономску штету … свим становницима који су умрли или оболели, а доказано је, од последица НАТО бомбардовања.

Поред обезбеђивања «лечења наших грађана који болују од рака», рекао је да савез «мора такође обезбедити неопходну технологију и опрему да се уклоне трагови осиромашеног уранијума» из Србије.

Најмање 50 људи из српског града Ниш, који болују од рака и имају «наизглед релевантна медицинска документа», такође је замолило правни тим адвоката и професора да их заступају у поступку против НАТО-а.»

НАТО прес служба је саопштила да је свесна тврдњи Србије али одбија да даје било какве коментаре.

У извештају о осиромашеном уранијуму спроведеном 2000, савез је признао употребу те муниције и у Ираку и на Балкану. По извештају, америчке и британске снаге испалиле су око 300 тона осиромашеног уранијума у Ираку.

Извештај такође наводи да је НАТО «признао употребу муниције са осиромашеним уранијумом на косовском бојишту, где је употребљено око 10 тона осиромашеног уранијума.»

Међународни Кривични Трибунал УН за бившу Југославију је такође потврдио употребу муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО авиоа током бомбардовања, али је рекао и да «не постоји никакава одређена уредба или забрана коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.»

Генерална скуштина УН је проше године подела нову резолуцију — шесту на усвакање још од 2007 — за муницију са осиромашеним уранијумом, која је обратила пажњу на погођене земље. САД, Велика Британија, Француска и Израел се константно супротстављају тој резолуцији.

PRESSTV

Тагови: ; ; ;