Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је да у нацрту закона о новим санкцијама Русији има „неколико проблематичних елемената“.

Тилерсон је рекао да се нада да ће дипломате успети да постигну напредак у дијалогу с Русијом, а да ће, уколико то не буде успешно, саопштити сенаторима да је дошло време за нове санкције.

Он је додао да „разуме и подржава такву могућност“.

Конгрес САД објавио је нацрт закона о новим санкцијама Русији, на основу којих руским банкама ограничење рока финансирања може да буде смањено са 90 дана на 14, следи из документа.

На основу важећих ограничења, америчким грађанима и компанијама забрањено је да одобравају кредите руским банкама или правним лицима која су с њима повезана на рок дужи од 90 дана. Све остале трансакције с њима су дозвољене.

Нацрт подразумева и ограничавање рокова за финансирање руске енергетике. Компанијама и физичким лицима биће забрањени сви послови који укључују финансирање и одобравање кредита на рок дужи од 30 дана.

Амерички савезници и партнери у Европи, Азији и на Блиском истоку траже од Вашингтона да побољша односе с Русијом, изјавио је Тилерсон.

„Савезници, партнери, велики и мали, и то без изузетка… у Европи, на Блиском истоку, у Југоисточној Азији говоре: ’Молим вас, позабавите се односима с Русијом, они морају да буду побољшани‘. Они су уверени да ће погоршање ових односа погоршати њихову ситуацију“, рекао је Тилерсон током расправе у Сенату САД.

Према његовим речима, САД и Русија у овом тренутку воде дијалог на више нивоа.

„Оно што називам стратешки крупним питањима — можемо ли да сарађујемо у Сирији, како ћемо решавати Украјину, питања сајбер-напада — сада се о тим питањима разговара на мом нивоу с мојим партнерима у Министарству иностраних послова и понекад с приступом Кремљу“, саопштио је Тилерсон.

 

ВОСТОК

Тагови: ; ; ;