Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел критиковали су данас усвајање нацрта закона о санкцијама према Русији у америчком Сенату

Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел критиковали су данас усвајање нацрта закона о санкцијама према Русији у америчком Сенату и поручили да не треба повезивати санкције као политички инструмент са економским интересима САД.

Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД навели су они.

Они су у заједничком саопштењу подсетили да су се Европа и САД од 2014. године налазиле на истој страни и у тесном партнерству у одговору на анексију Крима и руско деловање у источној Украјини, али су упозорили да је најновији амерички закон усмерен на потискивање руских испорука гаса и продају америчког течног гаса на европском тржишту.

«Не можемо прихватити претњу екстратериторијалним санкцијама, супротним међународном праву, против европских предузећа, која учествују у изградњи европског снабдевању енергијом. Нацрт америчког закона отворено описује о чему се овде заправо ради, а то је продаја америчког течног гаса и потискивање руских испорука гаса са европског тржишта. Циљ је да се осигурају радна места у гасној и нафтној индустрији САД», истакли су они.

Керн и Габријел истичу да политички инструмент санкција не би требало доводити у везу са економским интересима.

Они су наглашили да претња казнама на америчком трзишту предузећима из Немачке и Аустрије, као и других европских земаља, ако учествују или финансирају пројекте доставе гаса из Русије као што је Северни ток 2 уноси потпуно нови и веома негативан квалитет у европско-америчке односе.

Подвлаче и да се ради о конкурентности индустрије и хиљадама радних места.

«Због тога подржавамо напоре Министарства спољних послова САД за променом нацрта закона. Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД. О томе ко нам испоручује гас и како, на основу правила отворености и тржишне привреде, одлучујемо ми», нагласили су Керн и Габријел.

Упозорили су да би било лоше ако САД и Унија не би заједно деловале у Украјинском конфликту и ако би економски интереси САД преузели примат над тим питањем.

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;