Културноуметнички програм Руско вече, посвећен Дану државности ове земље и њеном народу, одржан је синоћ другу годину за редом у Дому културе у Шилову. Почасни гост манифестације и овога пута је био шеф приштинске канцеларије Амбасаде Русије у Београду Андреј Лисавој са сарадницима.

Програм овогодишње Руске вечери је био посвећен званичном војном хору руских оружаних снага, Ансамблу Александров, чија су 64 члана страдала у паду руског војног авиона код Сочија у децембру прошле године. Вече је започело одавањем поште погинулим уметницима, а потом и интонирањем руске химне. У знак сећања на трагично страдале чланове хора приказан је кратки филм о Ансамблу Александров.

Ученици Гимназије у Шилову, Музичке школе Стеван Христић у Станишор и специјални гости, чланови Културноуметничког друштва Копаоник у Лепосавићу су многобројној публици приближили далеку земљу кроз поезију, песму и игру.

Шеф приштинске канцеларије Амбасаде Русије у Београду Андреј Лисавој, који је ове године публику поздравио на српском језику, у изјави за Радио телевизију Пулс каже да је веома задовољан када види да у једној изолованој српској средини, ван централне Србије, млади познају руски језик, уметност, културу и традицију.

«Надам се да ће се ова манифестација руске културе и уметности наставити и у будућности. Посебно ме радује то што млади знају за традиционално пријатељство српског и руског народа И што се Руско вече одржава подовом Дана државности Руске Федерације. Хвала вам на томе.Надам се да ће бити и других прилика да посетим Шилово И будем са вашим народом», рекао је Лисавој.

Уметнички директор Културноуметничког друштва «Копаоник» у Лепосавићу, Ђорђе Лакушић, каже да су се позиву да учествују на Руској вечери радо одазвали.

«Било је дивно вече. Овакви тематски програми постали су реткост и право је задовољство за уметнике када адекватно теми припремају програм којим ће се представити», рекао је Лакушић.

Уредница програма, професорка руског језика и књижевности Јелена Јанковић је рекла да је желела да постигне много више, али да је за све потребан новац.

«Тешко је урадити све што се замисли. Нисам имала новца да то остварим. Желела сам да ово буду Дани Русије, да трају више дана, да организујемо ликовну колонију. Желим да ово једног дана прерасте у фестивал. Свакако, задовољна сам вечерашњим програмом», каже Јанковићева.

Русија је земља између западног и источног дела света, земља природних особености, непрегледне ширине и бурне историје. И, свакако, земља културног богатства, које је синоћ представљено и на Руској вечери у Шилову.

Ката

Извор RTV Plus Шилово-Гњилане

Тагови: ; ; ; ;