Пише Александар Роџерс специјално за News Front

Већ неколико месеци у Америци влада хистерија око наводног руског уплитања у унутрашње ствари САД. Ископали су стару причу о томе како је пензионисани генерал Флин позван на прославу годишњице отварања канала Russia Today, што је уобичајена пракса код већине јавних манифестација. И то им је доказ постојања неког свемогућег «руског хакера» који се мешао у изборни процес, иако су сви програми састављени од машинског кода за који је немогуће рећи ко их је писао — Руси, Кинези, Индијци или Енглези.

У принципу, они покушавају да притисну Трампа и да га некако повежу са Русима. Иако је Клинтонова фондација добила новац од неких руских и украјинских олигарха, ту очигледну чињеницу мејнстрим медији и демократски конгресмени одбијају да виде.

Да ли Руси отварају своје НВО у САД и уче Американце како да изграде демократију? Не, то САД троше новац својих пореских обвезника и шире своју идеологију и регрутују агенте утицаја не само у Русији, већ и на читавом постсовјетском простору.

Да ли руски званичници процењују америчке политичаре или унутрашње догађаје у САД? Не, амерички политичари и званичници стално процењују унутрашње послове у Русији. Да ли је можда Путин упоредио Хилари Клинтон са Хитлером? Не, Клинтон је упоредио Путина на Хитлером иако није имао за то ни права ни разлог.

Да ли је Кремљ осудио разбијање демонстрација у Балтимору или Портланду? Да ли је Кремљ позвао на затварање Гвантанама и ослобађање хиљада затвореника после акција «ОWS»? Не, Шон Спејсер је недавно изјавио да руске власти морају да ослободе све оне који су затворени током протеста 12 јуна. Зашто морају? Коме су дужни? Да ли је Шон Спенсер видео да су ти «мирни демонстранти» правили нереде, демолирали шаторе на сајму историјске реконструкције у Москви и напали пролазнике? Можемо му показати видео снимак. Можемо му показати те «мирне демонстранте» који на друштвеним мрежама позивају на бацање молотовљевих коктела, убијање полиције, претњу мучењем и репресију против владиних присталица. То је слобода? То је демократија?

Како би реаговала Бела кућа када би руско Министарство спољних послова почело да свакодневно шаље у САД поруку осуде због тога што полиција убија црнце и растура демонстрације? Шта би рекли да Лавров или Захарова поставе питање о томе зашто су САД на првом месту у свету по броју затвореника у односу на број становника и да инсистирају на томе да америчка Влада затвори Гвантанамо?

Дакле, ко се меша у туђе унутрашње ствари? Зар није време да промене праксу и да почну да се баве својим унутрашњим пословима? Проблема — социјалних, економских, правних — у САД има заиста пуно.

П.С.

Ако баш морају некога да оптужују, могу да осуде Саудијску Арабију због јавне егзекуције хомосексуалаца. Важна су вам права геј популације, зар не?

Превела Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;