Европски парламент данас је укинуо посланички имунитет лидерки француске ултрадесничарске странке Национални фронт Марин ле Пен, на захтев француских власти

Европски парламент данас је укинуо посланички имунитет лидерки француске ултрадесничарске странке Национални фронт Марин ле Пен, на захтев француских власти, преноси АФП.

Наводи се да је Ле Пенову за клевету тужио градоначелник Нице Кристијан Естроси, након што је она у мају 2015. године изнела наводе да Естроси дозвољава Исламској држави да плаћа веома малу кирију за џамију и да је «морални саучесник џихадиста».

Посланици Европског парламента су гласали за укидање имунитета Ле Пеновој, наводећи да нема разлога да верују да је правни процес против Ле Пенове у Француској покренут «са намером да се наштети њеној парламентарној или политичкој активности».

Она није била присутна на гласању.

АФП наводи да овај случај нема везе са захтевом француских тужилаца да посланици ЕП-а Ле Пеновој укину имунитет због навода да је Национални фронт користио новац намењен парламентарним помоћницима да исплати особље своје странке у Француској.

Одлука да се укине имунитет Ле Пеновој долази само један дан након одлуке ЕП да укине имунитет њеном оцу, Жан-Марију, због оптужби за расизам.

Отац Ле Пенове је под истрагом због тога што је августа 2009. године рекао да су имигранти или особе имигрантског порекла одговорне за 90 одсто злочина, подсећа АФП.

АФП наводи да с обзиром на то да се очекује да ће Ле Пенова у другом кругу парламентарних избора бити изабрана за посланицу француске Скупштине, она би свакако у том случају морала да се одрекне свог места у ЕП.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;