Авиони Данске, Финске и Шведске пратили су бомбардере-носаче ракета Ту-160 руских ваздухопловних снага током рутинског лета изнад Балтичког мора, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Петнаестог јуна стратешки носачи ракета Ту-160 Ваздушно-космичких снага спроводили су рутинске летове изнад неутралних вода Балтичког мора. Авионе који су летели дуж планиране трасе пратили су ловци Су-27 Западног војног округа и авиони за радарско откривање и контролу А-50 војно-транспортне авијације“, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да су на одређеним етапама трасе лета руске стратешке авионе пратили авиони Ф-16 данске авијације, фински авиони Ф-18 и авиони ЈАС-39 шведског ваздухопловства.

„Пилоти према утврђеном плану редовно извршавају летове изнад неутралних вода Атлантика, Арктика, Црног мора и Тихог океана, како са базних, тако и са оперативних аеродрома. Сви летови се обавља у строгом складу са међународним прописима о употреби ваздушног простора над неутралним водама, без кршења граница других земаља“, истиче се у саопштењу Министарства одбране Русије.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ;