Терористичка организација Исламска држава је саопштила да је заузела планину Тора Бора у источном Авганистану на којој се крио Осама бин Ладен. Талибани међутим негирају ту тврдњу, наводећи да је пећински комплекс у којем се крио бивши лидер Ал Каиде још под њиховом контролом.

У аудио-снимку који је објавила, Исламска држава наводи да се њихова застава црне боје вијори на врху планине Тора Бора, преноси АП.

Вест да је поред планине освојено још неколико области, уз поруку мештанима села који су побегли од борби да се врате кућама и остану затворени, објавио је радио Калифат на пашто језику, преноси АП.

Портпарол талибана Забиулах Муџахид демантовао је да је планина под контролом Исламске државе и додао да су талибани отерали припаднике ИД са територија које су освојили у тој области.

Према његовим речима, више од 30 бораца Исламске државе je убијенo у тим борбама, а како је додао ИД су погодовали ваздушни напади америчке војске на позиције талибана.

Авганистански званичници раније данас су навели да борбе између ИД и талибана који контролишу Тора Бору трају још од уторка, али нису могли да потврде да су је припадници Исламске државе заузели.

Провинција у којој се налази та планина, граничи се са Пакистаном и представља главно упориште Исламске државе у Авганистану.

Тора Бора планина крије неколико пећина у којима су се екстремисти Ал Каиде, предвођени Осамом бин Ладеном, крили од коалиције предвођене САД 2001. године, након што су талибани ушли у Кабул и пре него што је он отишао у суседни Пакистан.

На основу сведочења затворених припадника Ал Каиде у америчком затвору у Гвантамо Беју на Куби, Осама бин Ладен је прво побегао у провинцију Кунар на североистоку Авганистана, пре него што је прешао границу са Пакистану.

Осама Бин Ладен је убијен 2011. године у склоништу у Пакистану. Лидера Ал Каиде су убиле америчке «Фоке».

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;