Владајућа коалиција Румуније на челу са Социјалдемократама (ПСД) заказала је за следећу седмицу гласање о неповерењу премијеру Сорина Гриндеануа

Владајућа коалиција Румуније на челу са Социјалдемократама (ПСД) заказала је за следећу седмицу гласање о неповерењу премијеру Сорина Гриндеануа.

Гриндеану, наиме, одбија да поднесе оставку, упркос томе што му је коалиција ускратила политичку подршку.

«Дошли смо до договора са нашим коалиционим партнерима да покренемо процес против премијера који не жели да напуси своју позицију», рекао је новинарима лидер коалиционог партнера АЛДЕ, Калин Тарицеану.

Гласање, које ће по свему судећи бити одржано у четвртак и вероватно ће проћи, јер две групе држе већину у парламенту, наводи Ројтерс.

Румунски премијер Сорин Гриндеану рекао је у среду да неће поднети оставку након што је ПСД повукла подршку његовом кабинету и тако отворила врата могућној политичкој нестабилности, како оцењује Ројтерс.

Странка ПСД је недељу дана анализирала Кабинет премијера и дошла до закључка да није успео да спроведе амбициозан програм владе, због које је странка и добила на изборима у децембру.

Гриндеану је говорио да ће остати на својој позицији, све док председник Румуније Клаус Јоханис не изабере новог премијера из редова ПСД-а.

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

Тагови: ; ;