Међународна заједница од Приштине очекује да што пре формира нову владу. Сценарија је више, али је готово извесно да лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај нема шансу да формира владу, иако је коалиција на чијем је челу освојила највише гласова бирача на ванредним парламентарним изборима 11. јуна.

Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса за ново Косово (АКР), и Алтернатива Покрета за правду, одбацили су могућност сарадње са коалицијом Демократске партије Косова (ПДК), Алијансе за будућност Косова (АКР) и Иницијативе за Косово (ИК), чији кандидат за премијера је Рамуш Харадинај.

«Изјаве Рамуша Харадинаја је да ће направити коалицију са ДСК су у потпуној супротности са ставом свих структура ДСК, њених партнера и бирача који су 11. јуна послали ПДК у опозицију», каже се у саопштењу ове странке, преноси Епока е Ре.

Коалиција искључује сваку могућност сарадње и не жели да разговара ни са ким ко намерава да одржи ДПК на власти.

«Харадинај је позван да сарађује са ДСК у време Ибрахима Ругове, али сарадња је имала други циљ, а то је да пошаље ДПК у опозицију, а сада Харадинај позива ДСК на сарадњу да задржи ДПК на власти», наводи се у саопштењу ДСК-а.

Косовски председник Хашим Тачи прекршиће косовски устав ако одлучи да први мандат за формирање владе не да странци или коалицији које су освојиле највише гласова бирача.

Тачи би, како се очекује, ускоро могао да се суочи са таквом ситуацијом, пише лист Коха диторе наводећи да први покушај формирања владе коалиције ДПК, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косова неће успети.

Бивши председник Уставног суда Косова Енвер Хасани рекао је за Коху да председник први мандат треба да да победничкој коалицији а тек, ако она не успе да обезбеди довољну подршку, треба да искористи своје дискреционо право да именује другог кандидата за мандатара.

Међутим, дискреционо право не значи произвољност, рекао је Хасани.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ;