Москва је у 2014. више пута апеловала на председника Украјине Петра Порошенка да се уздржи од екстремних акција на југоистоку земље, али је он имао свој поглед на ситуацију, рекао је председник Русије Владимир Путин у трећем делу интервју-филма редитеља Оливера Стоуна приказаном на Шоутајмм каналу.

«Прва ствар, коју су након доласка на власт пучом  урадили, је потенцирање на неопходности да се усвоји закон који ограничава деловање руског језика. Европљани су их зауставили. Али је сигнал друштву послат»,  рекао је Путин.

Према руском лидеру, у Луганску и Доњецку, људи нису прихватили резултате пуча, након чега су власти Кијева оформиле «специјалне службе централне власти», које су ноћу «одводиле људе у затвор у Кијеву.

«Становници Донбаса су услед тога узели оружје, а власт Кијева, уместо да почну са дијалогом је почела са коришћењем војске», рекао је Путин.

«Десили су се избори, дошао је нови председник. Ми смо у више наврата апеловали на ново руководство Украјине да се уздрже од екстремних акција. Са њим сам много пута разговарао , али је он имао свој поглед на ове ствари «, истакао је Путин додајући, да Порошенко у сваком сукобу са снагама народне милиције изгуби по неколико људи, међутим услед упорног наставка борби и сукоба, изгубио их је на хиљаде.

Тагови: ; ;