Присталице Републиканске народне партије у Турској кренуле су данас пешице до затвора у Истанбулу како би протествовали против судске пресуде донете против посланика те странке Ениса Бербероглуа

На хиљаде присталица главне опозиционе странке у Турској Републиканске народне партије кренуло је данас пешице, под присмотром полиције, на 425 километара дуг пут од престонице Анкаре до затвора у Истанбулу како би протествовали против судске пресуде донете против посланика те странке Ениса Бербероглуа, преноси АП.

Наводи се да је лидер ове партије која се залаже за секуларну Турску Кемал Килиџдароглу назвао ово «маршем за правду» за Бербероглуа, осуђеног на 25 година затвора због одавања државних тајни.

Према Килиџдароглуу, пресуда против посланика «подстакнута је из палате, при чему АП наводи да је мислио на турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

«Нека цео свет чује, ми смо суочени са диктаторским режимом у Турској, у нашој сопственој држави», рекао је председник Републиканске народне партије.

АП објашњава да случај Бербероглуа, бившег новинара и посланика, потиче из 2015. када је лист «Џумхуријет» чланком сугерисао да је турска обавештајна служба кријумчарила оружје исламистичким побуњеницима у Сирији, а Бербероглу оптужен да је новинарима дао спорни снимак.

Његов адвокат је поднео жалбу на пресуду.

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;