Родбина једног авганистанског оца и његова два сина, који су убијени и унакажени након тешког сукоба америчке војске и терориста у покрајни Нангархар, сматра да амерички војници морају да буду кажњени. С друге стране, америчка војска је саопштила да није упозната са цивилним жртвама.

Инцидент се догодио у у понедељак ујутру у округу Гани Кхел, у јужној провинцији Нангархара, на авганистанској граници са Пакистаном. Војна команда САД у Кабулу је рекла да је њихов конвој погођен бомбом коју су бацили терористи.

«Конвој је узвратио ватру у самоодбрани и није били жртава», каже команда у саопштењу, а преноси Роитерс.

Међутим, локална полиција каже да су страдала три цивила јер америчке трупе нису гледале где пуцају. У питању су власник мале фабрике Зир Гул Кан (45) и његова два сина, који су чували фабрику током ноћи.

«Пробудио се да види шта се дешава. Амерички војници су мислили да је Зир Гул Кан терориста па су отворили ватру на њега и убили су и његова два сина», саопштила је полиција.

«Када се експлозија догодила, био сам близу са ујаком и рођацима. Амерички војници су отворили ватру и метак је пролетео поред мог лица. Трчао сам и сакрио се, а изашао сам неколио сати касније. Мој ујак и рођаци су били мртви, па сам отишао у село да јавим шта се десило», рекао је Канов нећак Зија Рахман за РТ.

Због ове трагедије је дванаесторо деце постало сирочад.

«Желимо да наша Влада убије оне који су убили мог оца», рекао је Зир Гуланов син.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;