И поред много инвестираног новца и енергије међународне заједнице, «Косово» је и даље најсиромашније у Европи, цвета трговина наркотицима, јер легално нема шта друго да извози осим старог метала и неких намирница, а млади виде перспективу само у иностранству, истиче бечки дневник «Курир».

Једини успех, који је забележен тим напорима, јесте да не горе српска нити албанска села, а и у Митровици, подељеном граду, мирно је.

«НАТО, УН, ЕУ су од краја деведесетих инвестирали много новца и енергије у Косово. Милијарде су даване Косову, које је 2008. једнострано прогласило независност», подсећа лист.

Дневник наводи да «животни стандард није порастао од независности, чак напротив, живот је постао све тежи, пре свега за младе».

«Косово је најсиромашније у Европи, незапосленост је званично на око 30 одсто, а код младих је стопа двоструко већа. На основу високог наталитета сваке године до 25.000 младих пристиже на тржиште рада, а привреда и администрација немају капацитет да их прихвате. Трговина наркотицима цвета. Легално, изузев старог метала и малог броја намирница, Косово нема шта друго за извоз. «Држава» се финансира готово искључиво од царинских прихода и ПДВ-а», истиче Курир.

Многи становници Косова своју перспективу виде само у далеком иностранству, а већ дуго, како додаје лист, дознаке дијаспоре су највећи економски фактор.

Лист наводи да се процес приближавања ЕУ одвија тешко и споро, а Унија одбија «Косову», као једином на Балкану, либерализацију визног режима, тако да грађани немају никакву легалну могућност на рад у земљама Уније.

Бечки Курир подсећа да је 2015. више од 100.000 становника «Косова» покушало да доспе до ЕУ и нађе посао, али шанса на азил не постоји и неће је ни бити за класичне економске мигранте. Ко некако успе да избегне депортацију, остаје илегално у ЕУ.

«У таквом облику Косово нема будућност», оцењује Душан Рељић са Берлинске фондације за науку и политику.

«Неопходно је укључење у већу економску заједницу. Само ако радни мигранти по потреби и жељи обе стране могу да раде у ЕУ, Косово се може стабилизовати», сматра Рељић.

Према његовом мишљењу, редовна радна миграција била би кључ за политичку и економску стабилизацију.

Аустријски лист уједно указује да је после превремених парламентарних избора ситуација с формирањем владе отежана.

Курир / РТС

Тагови: ; ;