Лидери ХДЗ и СНСД-а, Драган Човић и Милорад Додик, разговарали су данас у Бањалуци о сарадњи двеју странака оценивши да је она добра и да се усаглашавају позиције за одређена питања како би боље функционисале ствари на нивоу државе.

„Јасно је да апели неће помоћи и да ће се наставити застој функционисања због интереса владајуће структуре на нивоу БиХ, која није показала компактност и где је већина изгубљена“, казао је Додик и додао да треба чинити напоре како би се извршавале обавезе из реформске агенде.

Он је након разговора са Човићем изразио задовољство што ХДЗ и СНСД сарађују без обзира на то што је СНСД у опозицији, а ХДЗ у власти.

„Република Српска у БиХ има лошу позицију захваљујући понашању представника српског народа. Неприхватљива је одлука Савета министара да је са стране српских посланика попуштено у гласању о Кривичном закону“, казао је Додик, који је председник РС.

Став његове партије је, каже, да Кривични закон треба укинути, као и Суд и Тужилаштво БиХ.

„Постоји једна идеја о правосудном систему у РС, која би увела ново стање под уставним ингеренцијама Републике Српске“, изјавио је Додик и додао да се није одустало од идеје и жеље да стране судије напусте Уставни суд БиХ.

Председник РС је казао да постоји консензус када је у питању кретање БиХ ка ЕУ, али да прво мора да се активира Механизам координације и да се успоставе тела, као и правилници и пословници.

„Дирекција за координацију европских интеграција не ради у интересу РС. Док не почне Механизам координације који ће уважити све уставне позиције у БиХ, тек тада можемо да разговарамо, да нам се не би десило као са пописом становништва“.

Спутњик

Тагови: ; ;