Британски министар финансија Филип Хамонд изјавио је данас да економија и очување радних места треба да буду главни фокус предстојећих преговора о иступању Велике Британије из Европске уније (ЕУ).

Хамонд је уочи састанка министара финансија ЕУ у Луксембургу рекао да је «његов јасан став, за који верује да је и став већине народа Велике Британије, да на почетку преговора приоритет треба да буде очување радних места, економског раста и просперитета».

Преговори о иступању Велике Британије из ЕУ требало би да почну у понедељак, 19. јуна када се министар за Брегзит Дејвид Дејвис и главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније састану у Бриселу.

Преговори о Брегзиту почеће три месеца пошто је британска премијерка Тереза Меј формално покренула процес изласка из чланства у ЕУ.

Конзервативна странка Терезе Меј изгубила је парламентарну већину на изборима одржаним прошле недеље, што је покренуло дебату о утицају резултата избора на преговоре о Брегзиту и покренуло питање да ли ће Влада Велике Британије бити отворенија за компромис о појединим питањима, као што је трговина.

Грађани Велике Британије определили су се на референдуму 23. јуна 2016. да та земља изађе из чланства у Унији.

Бета

Тагови: ; ;