Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је главни узрок рата у Хрватској био злочиначки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба.

Он је оценио лицемерном понуду хрватског премијера Андреја Пленковића украјинском колеги Володимиру Гројсману за «помоћ у мирној реинтеграцији области Доњецка, Луганска и Крима у уставноправни поредак Украјине на основу искуства које је имала након великосрпске агресије деведесетих година».

Линта је одбацио оцену о «великосрпској агресији» као пропагадну лаж Пленковића, али и других хрватских политичара.

Он је подсетио да је Хрватска извршила етничко чишћење Срба на подручју западне Славоније, северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније, уништила и опљачкала велики део српске имовине и комуналне инфраструктуре и починила бројне злочине над српским цивилима и заробљеницима.

Линта је истакао да Хрватска није поштовала Ердутски споразум из новембра 1995. године којим је извршена такозвана мирна реинтеграција источне Славоније, Барање и западног Срема у уставноправни поредак Хрватске.

«Важно је напоменути да је мит о великосрпској агресији један од саставних елемената усташке идеологије која Србе сматра реметилачким фактором и препреком стварању хрватске државе», рекао је он.

Линта сматра да мит о «домовинском рату» има функцију да оправда бесмислену причу да су Хрвати тобоже били жртве који су водили ослободилачки рат, а да су Срби били злочинци и агресори.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;