Већина лидера «Исламске државе» је побегла из Мосула и Раке, након интезивирања напада снага коалиције на ове градове, који су до скоро били на неки начин престонице ове терористичке организације у Ираку и Сирији.

 

Милитанати Исламске државе су се преселили у сиријски град Ал-Мајдин, преноси агенција.

Асошиетед пресс, позивајући се на своје изворе у Сједињеним Америчким Државама и Сирији. Према агенцији, лидери екстремиста се налази  у Ел Мајдину, који се налази у провинцији Деир ез-Зор, на граници са Ираком.

Медији наводе да су лидери Исламске државе у протеклих неколико месеци се пресељавали у Мајдин, да би могли да почну са координисаним акцијама милитаната из тог града који је сада постао нова «престоница» ове терористичке групе.

Подсетимо, операција за ослобађање Мосула је почела октобра 2016. Уз подршку снага коалиције на челу сад САД ирачка војска је првобитно ослободила источни део града, а у фебруару и западни део.
Са друге стране, сиријски град Раку џихадисти контролишу од 2013. године. Град се сматра незваничном престоницом милитаната. Током 2016 снаге коалиције на челу са САД су најавиле почетак операција за ослобођење  града.

Током задњих неколико месеци борбе се воде углавном на периферији Раке што је довело до блокаде  града.

 

 

Тагови: ; ;