План Кијева да примени «хрватско искуство» у «реинтеграцији Донбаса», није начин да се регулише унутарукрајинска криза, наводи се у данашњем саопштењу Оделења за инфрисање и штампу Министарства иностраних послова Русије.

Коментар је постављен на сајту руског МИП-а поводом најава да је формирана радна група за сарадњу са Украјином при хрватској влади.

«Неопходно је опет поновити на неумесност и неадекватност оваквих корака. Они нису начин да се реши унутарукрајински сукоб. Надам се да ће хрватски партнери преусмерити своје напоре на свеобухватну помоћ у строгом и доследном спровођењу споразума из Минска од стране Кијева»- наводи се у саопштењу МИП РФ.

МИП РФ са жаљењем констатује да у Загребу више воле да промовишу «домаће» паралелне структуре него да позивају на активацију дијалога у оквиру механизма минске контакт групе.

«Помињу тешке странице балканских ратова из прве половине деведесетих које највише ласкају кијевској «партији рата» уместо да недвосмислено изразе подршку успостављању мира и суживота»- наводи се у саопштењу.

У вези с тим Москва се нада да у активностима међународне заједнице на успостављању стабилизације у Украјини нема места за «двојне стандарде».

«Само искрени, отворени и координисани приступ може довести до мира, стабилности и нормализације живота за милионе људи у југоисточном делу земље»- наводи се у саопштењу МИП-а.

Подсетимо, данас је премијер Украјине Владимир Гроисман изјавио да Украјина планира да примени хрватско искуство приликом «реинтеграције Донбаса».

Током своје радне посете Запорожју он је рекао да је неопходно преусмерити се на потребе становника Донбаса који живе у «принудној окупацији Русије и терориста», као и да је неопходно повратити контролу над инфраструктуром «окупираних територија».

«Ми сада проучавамо искуство мирне рекнтеграције Хрватске. Хрватска има веома важно искуство по овом питању после важних догађаја на Балкану»- изјавио је Гројсман.

Према његовим речима радна група коју чине представници влада Хрватске и Украјине ће «заједно радити и примењивати искуства која су била ефикасна у њиховим земљама».

 

Тагови: ; ; ;