Одговорност за погоршање односа између Црне Горе и Русије је искључиво на страни званичне Подгорице. То је, према сазнањима „Дана”, једна од кључних порука Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори садржана у одговору на протестну ноту која им је уручена због недавног депортовања из Москве посланика Демократске партије социјалиста Миодрага Вуковића.

Одговор на протестну ноту, према сазнањима „Дана“, уручен је јуче.

У одговору руске амбасаде, како је листу саопштено из дипломатских кругова, између осталог, одлучно се одбацују све претензије из протестне ноте црногорског Министарства вањских послова.

Наглашава се и да руска амбасада не прихвата неосноване оптужбе из протестне ноте званичне Подгорице на рачун државних органа Руске Федерације. Амбасада у одговору подсјећа на чињеницу да се званична Црна Гора самоиницијативно придружила антируским санкцијама Европске уније, укључујући и оне персоналне. У складу са тим, како појашњавају, Руска Федерација је према Црној Гори предузела сличне узвратне мјере, на основу принципа реципроцитета.

Из амбасаде наглашавају да ће „само одустајање од непријатељских корака и антируске реторике омогућити превазилажење негативне ситуације у руско-црногорским односима, до које је у цјелини дошло због дјеловања Подгорице“.

До најновијег заоштравања односа између Подгорице и Москве дошло је након што је 28. маја посланик ДПС-а Миодраг Вуковић депортован са аеродрома Домодедово у Црну Гору. Вуковић је обавијештен да је проглашен персоном нон грата у Русији. Како је тада објаснила портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, Вуковићу је забрањен улазак у Русију као одговор на санкције ЕУ против Москве којима се Црна Гора прикључила.

Није тајна да се Црна Гора од самог почетка прикључила санкцијама ЕУ, укључујући и персоналне. Увијек смо говорили да остављамо право да предузимамо реципрочне мјере, како је то прихваћено у европској пракси, прецизирала је Захарова.

Након депортовања Вуковића, амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Сергеј Николајевич Грицај позван је на разговор у Министарство вањских послова. На том састанку су му в.д. генералног директора за билатералне послове Иван Лековић и в.д. генералног директора за конзуларне послове Селим Лика уручили протестну ноту.

Црна Гора је 2014. године забранила улазак 149 држављана Русије и Украјине због улоге Русије у украјинској кризи и анексије полуосгрва Крим. Списак непожељних формиран је на основу одлуке Европског савјета. Одлуком Владе Црне Горе ограничава се улазак и располагање имовином и средствима лицима која су одговорна за „активно подржавање политике које подривају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине„.

Међу „непожељнима“ за улазак у Црну Гору су потпредсједник Владе Русије Дмигриј Рогозин, шеф обавјештајних служби Николај Петрушев, предсједник Чеченије Рамзан Кадиров, власник Телевизије Цариград Константин Малофејев, замјеник генералног секретара владајуће странке “ Јединсвена Русија Сергеј Железњак и други. Одлуку о продужавању важења санкција Влада Црне Горе доноси сваких пола године.

ИН4С

Тагови: ; ;