Својим оружаним снагама Пољска планира да дода још 100.000 војника и наручи две ескадриле вишенаменског борбеног авиона «Ф-35 лајтнинг II», од којих сваки кошта око 100 милиона америчких долара, преноси «Ројтерс», уз опаску да ће председник САД Доналд Трамп бити импресиониран пољском иницијативом.

Нови план Пољске за циљ има да удвостручи трошкове одбране и дода 100.000 војника својим оружаним снагама, управо оно што је потребно НАТО-у због опаски Трампа да европске чланице НАТО-а не троше довољно новца на одбрану, наводи Ројтерс.

С друге стране, део плана је и могућност да се Пољска одупре могућој руској инвазији, без тога да се ослања на САД и друге НАТО војнике стациониране у Пољској.

Једна од лоших страна новог пољског плана је што ризикује да се удаљи од тренутних савезника, дозвољава Русији да искористи нове слабости, а може се испоставити и као финансијска катастрофа за Пољску, наводе НАТО дипломате, безбедносни аналитичари, као и неки припадници пољске владе и војске.

Упркос томе, на представљању новог плана у мају, министар одбране Антони Мациревич је рекао да ће Пољска за 12 година бити способна да се самостално брани уз помоћ својих оружаних снага.

Поред многих ставки у плану, понајвише се истиче амбициозна набавка две ескадриле америчких авиона «локид мартин Ф-35». Ти борбени авиони припадају петој генерацији, што значи да користе најнапреднију технологију доступну у том пољу, али због тога коштају око 100 милиона долара по комаду.

С обзиром на то да ескадрила броји од 12 до 24 авиона, Пољску очекује огромна инвестиција.

Критичари пољске владе због тога кажу да амбициозном плану недостаје јасан оквир и правилно финансирање.

Упркос томе, оцена је Ројтерса да ће Трамп бити импресиониран пољском иницијативом.

Ројтерс / РТС

Тагови: ; ;