Председница парламента Маја Гојковић очекује да расправа у Скупштини Србије о избору нове владе буде садржајна, да потраје неколико дана и да до краја идуће седмице добијемо нову владу са Аном Брнабић на челу.

Маја Гојковић је новинарима у парламенту рекла да се ових дана очекује да мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић затражи заказивање посебне седнице Скупштине Србије на којој ће се бирати нова влада, навела је агенција Танјуг.

«Очекујемо ових дана да мандатарка обавести парламент да је спремна да приступи расправи, да она по процедури мора да захтева од нас да закажемо посебну седницу о томе да је саслушамо, поведемо дебату о томе шта ћемо чути и о персоналном саставу њене будуће владе и наравно да утврдимо вољу већине у Скупштини», каже Гојковићева.

Прецизирала је да ће се на посебној седници размотрити експозе Ане Брнабић и њен предлог о персоналном саставу владе, као и основне смернице о политици коју она као мандатар са својом владом предлаже скупштини на усвајање.

«У оквиру те седнице ћемо приступити и самом гласању како за њу тако и за читав персонални састав владе», истиче Гојковићева наводећи да очекује да расправа буде садржајна, да потраје неколико дана и да до краја идуће седмице добијемо нову владу на челу са Аном Брнабић.

Гојковићева је рекла да је предлог председника Србије Александра Вучића за мандатара стигао синоћ у 20 сати у парламент.

Гојковић: Очекујем да нову Владу Србије изаберемо до краја следеће недеље

У образложењу одлуке председника Вучића наводи се да Ана Брнабић поседује стручне и личне квалитете за обављање функције председника Владе и да је председника уверила да може да обезбеди избор Владе.

«Указујем своје поверење госпођи Брнабић имајући у виду да је у претходном периоду вредно и напорно радила, чиме је доказала да је способна да одговори свим изазовима које са собом носи одговорна и захтевна функција председника Владе», наводи се у образложењу председника Србије.

У образложењу се додаје да је циљ да нови председник Владе својим радом и енергијом настави да чини велике, важне и добре ствари за нашу земљу, спроводи даље реформе реалног и јавног сектора, што ће, наводи се, обезбедити побољшање општег пословног и инвестиционог амбијента, убрзати курс Србије ка европском стандарду, а све у циљу боље будућности свих грађана Републике Срије.

Скупштина Србије, према ранијим најавама, требало би да изабере нову Владу Србије до 23. јуна, за када је заказана свечаност поводом избора Вучића за председника Србије.

Вучић је раније рекао да би на том пријему желео да дочека све чланове нове владе, навела је агенција Бета.

Тагови: ; ;