САД су у своју нелегалну базу код Ал-Танфа у Сирији пребацио вишецевне ракетне бацаче. Сада се спремају да, опет без одобрења званичног Дамаска, отворе и базу код Ез-Закфа. Разлози за овакву ужурбаност су разумљиви. Рат у Сирији се примиче крају, а улози вртоглаво расту.

Неки овај сиријски пред-расплет већ упоређују са трком између великих земаља до које је дошло у пролеће 1945 године, када је било важно ко ће пре стићи у Берлин и чија интересна зона ће обухватити значајније земље и територије.

САД свакако желе поделу Сирије, али се са тим не слажу ни Дамаск, ни Москва, ни Техеран. Појавиле су се претпоставке да САД планирају да из Ал-Танфа крену на север према Раки и да им због тога требају ти ракетни бацачи великог домета, преносе fakti.rs

Мада им се на пути испречило 500 км голе пустиње, постоји могућност да дође до директног сукоба америчких војника и сиријске армије.

Све чешће се чују процене да САД, Русија и Кина започињу ново прекрајање света и можда је то разлог због чега америчке трупе проширују и појачавају присуство у Сирији. Јасно је да Вашингтон жели контролу над арапско-сунитским деловима Блиског Истока, Кина над шиитским, а Асаду и Русији би принудно пропустили западне делове Сирије. Тиме би САД блокирале излазак Ирана и Кине на Медитеран преко Сирије.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;