Делегацији општине Вишеград власти самопроглашеног Косова у Приштини забраниле су улазак у јужну српску покрајину због, образложили су, «процедуре у вези са визама».

 

 

Делегација, коју чине начелник општине Младен Ђуревић са сарадницима и млади фудбалери Спортске секције «Бамби Соко», требало је овог викенда да отпутују у Косовску Митровицу ради потписивања повеље о братимљењу и узвратне посете фудбалском клубу «Трепча».

Ђуревић је рекао Срни да му је веома жао због отказане посете Косовској Митровици.

«Планирано је братимљење општина Вишеград и Косовска Митровица, што је дугогодишња жеља становника наше општине. Осим тога, планирали смо и успостављање сарадње на различитим нивоима», додао је он.

Ђуревић је истакао да је ово још један показатељ тешког живота људи и да привремене институције на Косову оваквим потезима учвршћују јединство Срба са Космета и Републике Српске.

Председник Спортске секције «Бамби Соко» Александар Говедарица рекао је да је двадесетак младих фудбалера планирало одлазак у Косовску Митровицу на узвратну братску посету фудбалском клубу «Трепча».

«Наши фудбалери су били спремни за полазак, али смо добили информацију да власти са Косова не дозвољавају улазак на њихов простор и то без образложења», додао је Говедарица.

Он је истакао да су на време сви били упознати о доласку, те да се очекивало да неће бити проблема да млади спортисти и управа клуба буду гости у Косовској Митровици.

«Жао ми је што нисмо имали прилику да узвратимо договорено посету, највише због наших фудбалера који су то жељно ишчекивали», додао је Говедарица.

Портпарол општине Косовска Митровица Сергеј Запорожац рекао је Срни у телефонској изјави да се, с обзиром да БиХ није признала Косово, узима систем реципроцитета када је ријеч о кретању грађана БиХ, односно Републике Српске, на простор Косова и Метохије /КИМ/.

«Надлежни из канцеларије за Косово и Метохију, односно официр за везу проследио је сва документа потребна за улазак делегације из Вишеграда на подручје Космета. Надлежни из Приштине су захтевали да се процедура испоштује и да се делегација усмери на Хрватску, како би на тај начин путем конкурисања за визе, ушла на ово подручје», појаснио је Запорожац.

 

Он је додао да је оваква процедура лоша и да политика не треба да се меша у спорт и у међусобну сарадњу српских градова, јер је на основу Резолуције 1244 УН, КиМ саставни дио Србије.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;