Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да потпуно укида политику нормализације односа са Кубом свог претходника Барака Обаме.

„Овај ужасан договор сеје насиље и нестабилност у региону, а она (Обамина администрација) није добила ништа заузврат“, рекао је Трамп.

Према његовим речима, то је била потпуно погрешна политика.

Трамп је рекао да САД неће укинути санкције Куби док не ослободи политичке затворенике и не легализује политичке партије, као и док не спроведе слободне изборе уз међународне посматраче.

Према његовим речима, Америка је спремна да почне преговоре о новом споразуму са Кубом.

„Спремни смо и моћи ћемо да почнемо преговоре о закључивању најбољег уговора за Кубанце и Американце, који је праведан и који има смисао“, рекао је амерички председник и додао да Амбасада САД на Куби остаје отворена.

Бела кућа је нешто раније саопштила да се САД противе позиву Уједињених нација да се Куби укине ембарго.

Амерички председник раније данас је најавио да ће јавности представити нову политику према Куби, која подразумева пооштравање регулатива у области трговине и путовања. Те регулативе ублажио је Трампов претходник Барак Обама.

Извори блиски Трамповој администрацији тврде да ће на нови приступ утицати двојица конгресмена и сенатора кубанско-америчког порекла са Флориде: Марк Рубио и Марио Диас Баларт.

Обојица су жестоки противници кубанског комунистичког режима.

Барак Обама је поново успоставио дипломатске односе са Кубом у децембру 2014, а био је и први амерички председник који је посетио Кубу од 1928. године.

Тагови: ; ;