Пољска гранична стража вратила је са границе једну Украјинку зато што је покушала да прошверцује свог осмогодишњег сина сакривеног под одећом у великом коферу, јер дете за разлику од мајке није имало биометријски пасош, неопходан Украјинцима да без виза уђу у Европску унију.

«Током контроле воза из Кијева у Пшемисл, у недељу су цариници у коферу једне од путница нашли осмогодишњег дечака. Његова мајка покушала је да га прошверцује у Пољску сакривеног под слојем одеће. Дете није имало исправе на основу којих би могло да пређе границу», казала је данас пољској телевизији Полсат Ана Михалска из Граничне страже у Пшемислу.

Та 50-годишња Украјинка прво није хтела да отвори кофер, а када су то цариници учинили сами, имали су шта да виде дечака који је сакривен у коферу чекао да прођу контроле.

Мајка је са сином преко Пољске кренула у Немачку већ првог дана када су Украјинцима укинуте визе, али тада су враћени са границе зато што дете за разлику од ње није имало биометријски пасош без кога се не може без визе у ЕУ, већ само важећи стари.

Биометријске пасоше Украјина издаје својим грађанима од 2015. године, а до сада је стигла да преда око три милиона пасоша од око 44 милиона становника колико има Украјина.

Тагови: ; ; ;