Шта се крије иза покушаја измена и допуна Кривичног законика Босне и Херцеговине. Циљ раздрмати бошњачки корпус и напасти Србе из свих оружја.

Док бошњачки политичари дефинитивно губе компас у раду у заједничким институцијама БиХ, а у Федерацији нико од бошњачких странака нема подршку, из сарајевске кухиње стиже план како да се, непосредно пред обележавање 11. јула у Поточарима, на било који начин раздрма бошњачки корпус и поново постигне концензус. Циљ је одређен и изабрано главно оруђе — Предлог закона о изменама и допунама Кривичног законика БиХ, којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човечности, затвором од пет до 10 година — тврде за «Новости» извори из политичких кругова у Сарајеву.

Како они тврде, да би се Бошњаци ујединили, био им је потребан циљ, а то је напад на Србе из свих оружја пред 11. јул и Поточаре, да поново покушају да прикажу како Срби негирају геноцид у Сребреници и како су они велики непријатељи БиХ.

«Овде уопште није битан Кривични законик БиХ. Он ионако не може бити усвојен, како је сада конципиран, али Бошњаци покушавају да по ко зна који пут из овога извуку корист и да нападом на Србе ојачају своје бирачко тело, да се најјаче странке у ФБиХ попут СДА, СББ, СДП што боље позиционирају пред изборе» — кажу саговорници «Новости».

У Републици Српској након што је закотрљана прича о Кривичном законику БиХ и пошто је прошао Савет министара БиХ, ставови су се искристалисали и порука је јасна. Српски представници у Представничком дому БиХ и Дому народа неће подржати овај закон. Ни они који долазе из Савеза за промене, ни они из ДНС и СНСД. Без гласова Срба, закон пада!

Милорад Додик, председник РС и СНСД, изјавио је да је став његове странке да је неопходно укинути Предлог закона о изменама и допунама Кривичног законика на нивоу БиХ, као и Суд и Тужилаштво БиХ и, евентуално, договорити неку нову структуру.

 «Српска на нивоу БиХ има лошу позицију због понашања српских представника. Неприхватљиве су последње одлуке Савета министара у вези са Кривичним закоником. Постоји једна идеја о правосудном систему у РС, који би увео ново стање под уставним ингеренцијама Републике Српске» — изјавио је Додик и додао да се није одустало од идеје и жеље да стране судије напусте Уставни суд БиХ.

Бранислав Бојић, посланик СДС у Парламенту БиХ, каже за «Новости» да се јасно види намера Бошњака да подигну тензије преко поменутог закона у целој БиХ, и то пред обележавање годишњице у Поточарима:

» Нико од српских представника у Парламенту БиХ неће подржати овај закон. Овде се једно дневнополитичко питање користи за подизање тензија и то је велика штета за целу БиХ.»

Потпредседник НДП и посланик у Парламенту БиХ Момчило Новаковић је рекао да Савет министара БиХ треба да заустави овај закон у тој фази процедуре, иако постоји могућност да српски министри буду прегласани:

«У том случају би посланици то зауставили у парламенту, што ћемо свакако и урадити.»

 

НОВИ УДАР НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

 

Начелник Сребренице Младен Грујичић оценио је да је најавом измена Кривичног закона БиХ припремљен нови удар на Републику Српску и српски народ, и навео да је то перфидан покушај бошњачке стране да силом закона буду наметнуте нетачне историјске чињенице.

» Законом желе да присиле српски народ да призна нешто што се није десило и да прихвати колективну кривицу и одговорност. То је неприхватљиво. Постоје многа сведочења и докази који оповргавају класификацију Хашког трибунала да се у Сребреници догодио геноцид, а потребно је да се реши и питање одговорности за огромне жртве српских цивила у средњем Подрињу да би била донесена коначна класификација о карактеру рата на основу истинитих историјских доказа и чињеница.»

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;