САД су забринуте због могућег руских упада дуж границе са државама НАТО-а на Балтику током великих руских војних вежби под називом „Запад 2017“. Оне би требало да буду одржане у септембру и због тога ће Вашингтон послати додатне снаге у то подручје, рекао је командант америчких снага у Европи Бен Хоџиз.

 

Русија је одбацила страховања Запада да би те вежбе могле да угрозе стабилност у Југоисточној Европи, преноси Ројтерс. Званичници НАТО-а сматрају да би то могли бити највећи руски маневри од 2013. године, уз учешће више од 100.000 војника.

„Када је (Русија) ушла на Крим, то је било под изговором вежбе. Када су отишли у Грузију, то је била вежба. Њихова историја пуна је примера да се они не држе никаквих споразума… Они рутински нарушавају такве ствари“, рекао је Хоџиз током извођења војних вежби НАТО-а у Пољској.

Он је додао да ће САД током трајања вежби „Запад 2017“ распоредити јединице са до 600 ваздушних снага у балтичким држава.

Министарство одбране Русије је раније издало саопштење да су стратешки бомбардери Ратног ваздухопловства Русије спровели планиране прелете преко неутралних вода Балтичког мора, а да су их током лета пратили борбени авиони НАТО-а.

ВИДЕО: НАТО претрпео прве губитке у техници на граници са Русијом

Стратешке бомбардере Тупољев Ту-160, у НАТО-у познати као „Блекџек“, током прелета пратили су дански, шведски и фински авиони.

Министарство је саопштило да су те авионе пратили и руски ловци Сухој Су-27 и један радарски авион.

Како је агенција пренела, финска војска је саопштила да је послала Ф/А-18 ловце како би „идентификовали и сликали руске авионе“.

Спутњик

Тагови: ; ; ;