Издавачка кућа Hot Books је објавила књигу са свим питањима које је редитељ Оливер Стоун поставио Председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину и све његове одговоре. Књига је написана на основу документарног филма „Интервју са Путином“, чији је четврти наставак управо приказан.

Један од најзанимљивијих делова је онај који садржи Путинове одговоре о САД.

— У чему је политика САД. Каква је америчка стратегија у свету?

„Бићу спреман да на то питање дам веома отворен и веома подробан одговор тек када напустим државну функцију“, био је јасан Путин.

На Стоунову примедбу да је САД увек потребан противник, Путин је одговорио:

„Да, могуће је да је тако. Само, ја сматрам да су САД потребнији партнери и савезници неголи противници“.

— Сматрате ли да САД увиђају колика је и каква је моћ Русије у нуклеарном оружју?

„Мислим да не увиђају. Чини ми се да су наши партнери једно време сматрали да Русија неће бити у стању да одговара на изазове које јој упућују због стања наше економије и одређених грана индустрије, као и недовољног финансирања научних истраживања. Наравно, и из више других разлога. Међутим, верујем да су се сада уверили да Русија није само способна да одговори на изазове, него да ће Русија то несумњиво и учинити“, био је јасан руски Председник.

На питање да прокоментарише присуство америчке ПРО у Европи, Путин је одговорио:

„Био је један тренутак када је изгледало да су САД спремне да размотре наше предлоге који су се тицали ПРО. Ја сам их Џорџу Бушу подробно изложио и он је на то рекао да су „интересантни“. Међутим, то ни до чега није довело. САД настављају да делују једнострано. Чујем да ће се америчка ПРО појавити и у Медитерану. То ће изискивати одговор Русије“.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;